Frumoasa Biblioteca din Shanghai

Biblioteca din Shanghai (chineza simplificata: 上海图书馆; Pinyin:Shànghǎi túshūguǎn) este cea de-a doua mare biblioteca chineza dupa Biblioteca Nationala a Chinei din Beijing. Se afla in orasul Shanghai, China. Cladirea in care se gaseste biblioteca are 106 metri si 24 de etaje, este una dintre cele mai inalte biblioteci din lume; aceasta are un turn care seamana cu un far urias.

In anul 1996, Biblioteca din Shanghai se muta in noul sediu, Huaihai Road Middle (Huai Hai Zhong Lu), nr. 1555 si este deschis oficial publicului la 20 decembrie 1996. Noul sediu acopera 3,1 hectare de pamant, cu un spatiu de 83,000 de metri patrati. Cladirea, in forma de piramida, avand, ca element decorativ, blocuri cubice puse unele peste altele ce reprezinta scari, precum piramidele, simbolizeaza fundatia solida a mostenirii culturale si a eforturilor nesfarsite ale umanitatii in cautarea cunoasterii. Noua biblioteca este dotata cu echipamente usor de folosit care includ sali de lectura, cabinete individuale de cercetare, sali de expozitii, auditoriu, sali de seminar, sali audio-vizuale, acestea creaza un mediu spatios, linistit si confortabil pentru citit si invatat.

Biblioteca din Shanghai isi pretuieste motto-ul: „Cititorul primul”, iar filosofia de lucru este lipsita de prejudecati. Orice persoana care are peste 14 ani, fie ei rezidenti sau vizitatori, au dreptul sa se inregistreze ca membru al bibliotecii. Aceasta este deschisa in fiecare zi de-a lungul anului si gazduieste doua milioane de vizitatori in fiecare an. Biblioteca din Shanghai face parte dintre cele zece mari biblioteci din lume, atat din punct de vedere al spatiului, cat si al colectiilor: sub acoperisul sau sunt adapostite peste 50,95 de milioane de documente, cuprinzand materiale de la ultimele rapoarte, brevete tehnice si fisiere standard, pana la artefacte antice; de la hartie de copiat, inregistrari audio si video, pana la baze de date digitale.

Documentele istorice constituie tezaurul bibliotecii care include 100 000 de manuscrise si scrisori, in jur de 5400 de inregistrari locale datate inainte de 1949, 18 000 de titluri de fisiere genealogice (342 nume de familie), peste 8 000 de copii ale documentelor de testare imperiala, 150 000 de piese epigrafice si desene copiate cu ajutorul grafitului si 1,7 milioane de carti vechi (25,000 de titluri insumand 170 000 de volume sunt editii rare).

Printre aceste pretioase colectii, 531 de documente sunt clasificate de gradul I in Patrimoniul National de Antichitati Culturale si alte 470 de documente ca fiind de de gradul II. Exista mai mult de 300 de titluri de editii tiparite inainte de Dinastia Song, 224 de titluri de manuscrise in sutra inainte de Dinastia Tang si perioada Celor Cinci Dinastii si cel mai vechi document dateaza din anul 518 i. Hr. (“The Vimalakirti Nirdesa Sutra”).

Peste 50,000 de scrisori, jurnale, inscriptii, fotografii si documente rare apartinand unui grup de oameni celebri chinezi care faceau parte din Dinastia Qing, inclusiv Ba Jin, Xiao Qian si Fu Lei, sunt adapostite in incinta „Bibliotecii Manuscriselor Celebritatilor Culturale ale Chinei”, iar multe dintre acestea sunt digitizate.

Biblioteca din Shanghai este dotata cu un sistem avansat de automatizare computerizat: nodurile de retea locala ajung in toate colturile cladirii, precum si software-ul de management integrat reglementeaza principalele procese si servicii de biblioteca, inclusiv achizitionarea, catalogarea, circulatia si cautarea cartilor. Resursele giga ale bibliotecii si ale orasului, din tara, dar si din strainatate, sunt accesibile prin intermediul sistemului de catalogare iPAC. Un sistem cibernetic de transport a cartilor permite inmanarea resurselor, pastrate in depozite inchise la etajele de la 6 la 23, cititorilor la ghiseul de la primul etaj in interval de 5-20 de minute.

Biblioteca din Shanghai este, de asemenea, sediul central al Bibliotecilor Centrale din Shanghai, o retea de biblioteci raspandite prin tot orasul ale caror membrii se coordoneaza intre ei in ceea ce priveste achizitia, circulatia, resursele cladirii si partajarea si training-ul personalului. Acest sistem cuprinde, in total, 37 de biblioteci sectoriale si judetene publice, biblioteci universitare si biblioteci speciale. Punctele de serviciu sunt stabilite intr-o succesiune rapida pentru a acoperi comunitatile si cartierele orasului.

Intre timp, Biblioteca din Shanghai este angajata activ in cooperarea internationala, face posibila partajarea resurselor depasind frontierele dintre sectoare, regiuni si tari prin efectuarea imprumuturilor interbibliotecare cu peste 65 de biblioteci si instituti de informare precum OCLC (Online Computer Library Center), Biblioteca Britanica si Biblioteca Congresului din America.

In plus fata de functiile conventionale pe care le indeplineste, biblioteca ofera, de asemenea, servicii de cercetare in adancime. Dincolo de a fi o casa a cartilor si nu doar centru de informare modern, scopul Bibliotecii din Shanghai este sa devina un portal de navigare al cunoasterii. Un grup de bibliotecari experimentati a format o echipa care sa ofere 24 de ore din 24 si 7 zile din 7 servicii de referinte online numit CORS (Cooperative Reference Online Service). Divizia de cercetarea Bibliotecii din Shanghai desfasoara activitati de cercetare si consultanta pentru clientii guvernelor, institutiilor si de afaceri care contribuie la dezvoltarea sociala, economica si cultuala a orasului.

The „Window of Shanghai” („Fereastra din Shanghai”), o parte intergranta a proiectului „China Book International” initiat de Biroul de Informatie al Consiliului de Stat a donat peste 40,000 de carti bibliotecilor straine si institutiilor conexe din 48 de state si regiuni pentru a promova istoria, cultura si civilizatia chineza. Sunt organizate diverse evenimente sociale precum serii de prelegeri publice si expozitii pentru a imbogati viata culturala a cetatenilor si pentru a satisface nevoile de informare si culturale ale societatii.

Utilizatorii se pot bucura de numarul tot mai mare de resurse digitale si online datorita proiectului Biblioteca Digitala care face tot mai mari progrese, astfel acestia au acces la fotografii din Shanghai, Registrele publice alr Shanghai-ului, carti rare, muzica de la opera locala si filme documentare de stiinta populara, periodice chinezesti(ziare si reviste), carti chinezesti intre anii 1911 si 1949, Library Journal si SciTech Proceedings- reviste ale bibliotecii.

Scopul Bibliotecii din Shanghai este sa distribuie cunoasterea care ajuta stimularea intelepciunii si aprinde dorinta puternica prin excelentele servicii oferite si sincera cooperare. Biblioteca din Shanghai se straduieste sa isi atinga obiectivul, acela de a deveni „World-class City Library”(Biblioteca Municipala de talie mondiala).

Anterior anului 1996, cladirea principala a Bibliotecii din Shanghai isi avea sediul la adresa : Nan Jing Xi Lu (Nanjing Rd. West), nr. 325. Biblioteca, care avea o suprafata totala de 35,000 de metri patrati, cuprindea cladirea principala, Biblioteca Zi-Ka-Wei din Xujiahui, depozite pe Chang Le Lu (Changle Rd.) si Long Wu Lu (Longwu Rd.), Filiala Audio-Vizuala in partea Huai Hai Zhong Lu (Huai Hai Rd. Middle). In decembrie 1996, biblioteca s-a mutat in noul sediu in care isi desfasoara activitatea si in prezent. Acesta este compus dintr-un podium de 5 etaje si doua turnuri 58.8 si, respectiv, 106.9 metri inaltime. Doua turnuri se unesc in piramide, indicand Biblioteca din Shanghai ca fiind un loc unde oamenii dobandesc cunostinte si ierarhiza stiinta si tehnologia moderna. Cele doua turnuri ofera, de asemenea, o privire panoramica, care a devenit un simbol al Bibliotecii Shanghai.

Designerii cladirii au imbinat caracteristicile culturii locale cu arhitectura moderna, amplasand o gradina in stil traditional in interiorul complexului de cladiri. Podiumul prezinta un perete exterior cu lespezi verticale care arata caracteristicile unora dintre cele mai cunoscute cladiri din Shanghai. Deasupra salii cataloagelor se afla ferestre cu arcade de tip dom care permit trecerea luminii naturale din timpul zilei si observarea numeroaselor stele pe timpul noptii. Zona verde reprezinta peste 11,000 de m2 care inconjoara noua cladire scotand in evidenta biblioteca ca fiind mai mult decat o oaza culturala.

Designul interior al cladirii satisface nevoile functiilor bibliotecii, adaposteste serviciile de catalogare, lectura si prezervare a cartii pe diferite nivele si imparte zonele serviciului audio-vizual, expozitii si conferinte in conformitate cu structura orizontala a cladirii. Zona serviciului public este centrata pe sala cataloagelor inconjurata de diferite sali de lectura, astfel, creandu-se un mediu placut, flexibil si eficient.

In noua cladire se afla 32 de sali de lectura cu perste 3 000 de locuri si 20 de camere pentru studiu individual. Cele doua sali de expozitie acopera suprafete de 1 100 si, respectiv, 650 m2. Exista, de asemenea, diferite sali de curs si sali multifunctionale folosite pentru activitati culturale nationale si international si pentru divertisment, in general.

Noua biblioteca este dotata cu un computer bazat pe LAN, care integreaza serviciile publice si tehnice ale bibliotecii prin peste 700 de statii de lucru din intreaga cladire. Serverul de retea al bibliotecii permite utilizatorilor sa acceseze resursele digitizate de pe web, inclusiv catalogul bibliotecii si paginile selectate ale cartilor rare. Exista si alte aplicatii high-tech in biblioteca, inclusiv un sistem de satelit-antena-receptor, un sistem computerizat de transport al cartilor, un sistem de aer conditionat, un sistem anti-furt si de detectare a incendiilor, precum si un sistem audio-vizual Hi-Fi.

Biblioteca din Shanghai cuprinde:

Institutul de Informare Stiintifica si Tehnica din Shanghai, integrat in Biblioteca din Shanghai in octombrie 1995,
Institutul de Cercetare in Biblioteconomie si Informatica,
Institutul de Cercetare al Documentelor Istorice,
Biblioteca de Manuscrise ale Celebritatilor Culturale ale Chinei
Institutul de Cercetare de Arte.

 

sursa: historia.ro

Certificat Web norton safe web valid rss rogers Revista Presei ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! ziare ziare.org