Logo
Print this page

Palatele imparatesei Elisabeta a Rusiei

Prima infaptuire arhitectura majora a Elisabetei a fost Palatul de Vara proiectat de Bartolommeo Francesco Rastrelli(1700-1771),fiul unui sculptor fiorentin angajat de Petru cel Mare. Rastrelli fusese numit Arhitect-Şef la curtea imperiala in 1736, in vremea domniei Annei. Palatul de Vara, terminat in 1744, a fost construit, la fel ca multe din cladirile timpurii din Sankt Petersburg, din lemn cu finisaj de stucatura. Cladirea a fost demolata de imparatul Paul al III lea la sfarsitul anilor 1790.

Resedinta regala originara de la Tarskoe Selo a fost construita de Petru I prin sotia sa Ecaterina si a fost lasata mostenire Elisabetei prin testamentul imparatesei Ecaterina I. Elisabeta i-a cerut lui Rastrelli sa reconstruiasca si sa extinda palatul. Lucrarile la Palatul Ecaterina au fost incheiate in 1752. Elisabeta a dorit ceva monumental si Rastrelli a realizat o constructie cu un front foarte lung decorat cu cariatide masculine masive executate de sculptorul Dunker.


In interior se afla celebra Camera de Chihlimbar , ale carei lambriuri de chihlimbar au disparut in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand Wehrmacht-ul a ocupat palatul producand distrugeri substantiale . Tavanul camerei era pictat cu imagini ale caror tema, Triumful intelepciunii asupra voluptatii, nu se potrivea nici cu arhitectura lui Rastrelli,nici cu viata privata a patroanei lui. Marea Sala din Palat este puternic iluminata de 13 perechi de ferestre si oglinzi.

Imagine: Palatul de Iarna (Sankt Petersburg)


In 1754 Elisabeta i-a comandat lui Rastrelli reconstruirea Palatului de Iarna la o scara mult mai extinsa . Constructia realizata de Rastrelli( restaurata dupa incendiul din 1837) inca mai exista. Are o lungime de 298 m si o fatada cu multe ornamentatii din a caror schema originara de culori facea parte turcoazul pentru pereti si detaliile argintii. Minunata Scara a Iordanului din Palatul de Iarna a fost restaurata dupa incendiul din 1837 astfel incat sa pastreze exuberanta origanalului lui Rastrelli.


Palatele Elisabetei au fost menite sa demonstreze faptul ca monarhia rusa era egala cu contemporanele ei din Apusul Europei ca bogatie, forta si stil .
Marea Sala a Palatului Ecaterina a fost inspirata de Sala Oglinzilor de la Versailles ,iar gradinile si parcurile de la Tarskoe Selo au fost si ele remodelate de Rastrelli in maniera franceza. Monumentalitatea si ornamentatiile palatelor Elisabetei au fost menite sa impresioneze. Dramaturgul rus Denis Fonvizin(1745-1792) a descris astfel o vizita la Palatul Ecaterinei:
“Marturisesc sincer ca am fost uimit de splendoarea curtii imparatesei noastre. Pretutindeni stralucea aurul ,grupurile de oameni invesmantati in albastru deschis cu panglici rosii , multimea de doamne frumoase si ,in sfarsit muzica –toate acestea mi-au incantat vederea si auzul, si palatul mi s-a parut a fi locuinta unei fiinte mai presus de muritoriii de pe pamant”.

 

sursa: historia.ro

Toate drepturile rezervate Agenda de Iasi SRL @ 2015 | ANPC