Logo
Print this page

Cea mai scumpa plaja din Spania

Featured Cea mai scumpa plaja din Spania

La Concha din San Sebastian - Cine ar fi crezut că cea mai frumoasă şi exclusivistă plajă din Spania (mulţi cred că este de fapt cea mai frumoasă plajă de pe coasta de vest a Europei cu ieşire la Atlantic) se află nu la Mediterana, ci spre nord, în provincia Ţara Bascilor? Şi cu toatea acestea, aici este una dintre cele mai frumoase şi căutate plaje din lume. Mărgineşte ieşirea la ocean a cochetului oraş San Sebastian şi dacă vreţi să vedeţi o plajă de care vă veţi îndrăgosti definitiv, atunci se impune o vacanţă la San Sebastian şi câteva zile de soare pe plaja La Concha.

Farmecul Plajei Scoică


Bascii, adică primii locuitori ai zonei i-au spus Kontxa Hondarza pe limba lor stranie şi interesantă, iar spaniolii stabiliţi ulerior aici au botezat-o Playa de La Concha, adică Plaja Scoicii, denumire dată pe baza formei de scoică a plajei care încadrează golful oraşului San Sebastian. Ţara Bascilor este o regiune-provincie distinctă a Spaniei, care găzduieşte printre multe ale obiective turistice de importanţă mondială şi micul dar exclusivistul oraş San Sebastian.

Oraşul este considerat pe bună dreptate unul dintre cele mai pitoreşti oraşe cu plajă din Europa. Pentru turiştii care ajung aici sentimentul dominant este unic şi copleşitor, căci oamenii se declară cuceriţi de senzaţia unică creată de faptul că poţi face plajă şi poţi înota în imediata apropiere a unui cadru litoral-marin neatins şi a unor clădiri şi biserici istorice. Plaja de aici este printre altele şi o detinaţie foarte apreciată de iubitorii surf-ului şi al windsurfing-ului.

Situat pe coastele Golfului Biscaya, înconjurat de munţi şi dealuri împădurite şi mărginit la Atlantic de o plajă absolut splendidă, oraşul San Sebastian nu impresionează numai prin cadrul natural de excepţie, ci şi prin arhitectura fabuloasă, plajele şi parcurile. Oraşul îşi merită din plin renumele de „Perlă din nordul Spaniei”, cum îl mai denumesc localnicii.


San Sebastian, şi implicit plaja La Concha este accesibil şi cu ajutorul trenurilor, find deservit de o reţea feroviară bine pusă la punct. Aici se poate ajunge uşor cu trenul din fiecare parte a Spaniei, Portugaliei şi Franţei, inclusiv din metropole precum Paris, Lisabona sau Barcelona. Se poate ajunge aici şi pe calea aerului, San Sebastian fiind deservit şi de aeroportul cu acelaşi nume situat la 20 kilometri de centrul oraşului, alături de aerporturile din Biaritz, Bilbao, Vitoria Gasteiz şi Santander, de unde pleacă în fiecare oră curse de autocare spre oraşul turistic.

Evident, marile atracţii şi deopotrivă destinaţii de vacanţă din San Sebastian, sunt plajele sale păstrate exemplar şi amenajate astfel încât să se armonizeze ideal cu mediul înconjurător şi atmosfera peisagistică a oraşului.
Cea mai renumită dintre plaje este evident La Concha, care alături de o plajă mignonă pe nume Ondaretta, este situată înspre partea de nord a oraşului.

O altă plajă, mai renumită în rândul tinerilor şi adolescenţilor este Zuriola, foarte căutată pentru sporturile de apă practicabile aici în condiţii ideale. Dincolo de toate celelalte aspecte, se remarcă plaja La Concha prin nisipul fin, alb-auriu şi curat, scăldat de apele de smarald ale oceanului. Loc ideal pentru bronzare în prag de Paradis, înot în condiţii perfecte (plaja este supravegheată atent, dar deosebit de discret, de către salvamari profesionişti, şi practicarea tuturor sporturilor de apă imaginabile.


Atât plaja, cât şi oraşul sunt înconjuraţi de munţi accesibili, unde se pot parcurge trasee uşoare. Se impune deci, aproape de la sine, un drum până la Monte Urguli pentru a explora ruinele castelelor de aici, sau un traseu spre Monte Igeldo, pentru parcul de distracţii amenajat la vârful său, edificiu de unde se poate admira panorama splendidă a Golfului San Sebastian şi a plajei La Concha.
Foarte mult din farmecul oraşului San Sebastian rezidă în clădirile şi arhitectonica sa.

Catedrala Buen Pastor este una dintre clădirile cele mai vizitate de turişti, iar înspre oraşul vechi din centru se află bisericile Santa Maria şi San Vicente, precum şi Plaza de la Constitucion, o clădire veche transformată într-un loc perfect pentru relaxare şi contemplare a atmosferei întregii aşezări.


Printre festivaluri, sărbători şi plaje


San Sebastian este de altfel şi o locaţie turistică cu baruri şi restaurante din abundenţă. În aceste locuri, turiştii se pot bucura de deliciile oferite atât de gastronomia bascilor, cât şi de reţetele populare internaţionale. Gastronomia bască se remarcă în întreaga Spanie, iar mulţi gurmanzi cu experienţă susţin că în Ţara Bascilor se mănâncă mai bine decât oriunde altundeva în Spania.

Festivalul Lo Mejor de la Gastronomia, care se desfăşoară aici anual în luna noiembrie, este nu doar o competiţie a celor mai bune reţete, dar şi un concurs aprig disputat între restaurantele şi barurile pintxos din San Sebastian.
Cultura şi artele frumoase sunt deosebit de apreciate aici, în oraşul pe care bascii l-au denumit mereu Donostia, căci în fiecare sezon turistic, San Sebastian este locul a numeroase concerte şi festivaluri, expoziţii şi reprezentaţii de tot felul.


Încă din luna martie, aici are loc festivalul dFeria, un regal de teatru şi dans. dFeria durează cinci zile, iar aici vin cele mai renumite teatre din lume.
Festivalul San Sebastian Heineken Jazz are loc anual în cea de-a treia săptâmână din iulie, continuând astfel o tradiţie care începe din anul 1966. Festivalul are loc în sala Kursaal Auditorium, precum şi pe plaja Zuriola.

Festivalul Internaţional de Film are loc anual în septembrie şi este considerat de mulţi critici cinematografici la fel de important precum cel de la Cannes. Festivalul adună anual circa 200-250 regizori şi producători care concurează pentru premiul Cochilia de Aur.
În San Sebastian, la mică distanţă de plaje şi într-un cadru mirific, se află muzeul San Telmo, primul astfel de aşezământ cultural deschis în Ţara Bascilor.

Muzeul a fost deschis în anul 1902 şi este dedicat istoriei, culturii şi civiliaţiei basce din Neolitic până în prezent. Muzeul adăposteşte peste 26.000 piese valoroase în cadrul colecţiilor sale. Un alt muzeu interesant este Muzeul Tabakalera, un muzeu modern, interactiv, care găzduieşte evenimente avant-garde, prezentări de filme documentare, artă contemporană, ateliere culturale şi chiar gastronomice, precum şi cercuri ştiinţifice.


Nu rataţi nici vizitarea Galeriilor Arteko, inaugurate în anul 1996, care prezintă artă contemporană sculpturi, picturi precum şi opere ale unor artişti ca Andres Nigel, Nori Ushijima şi Dora Salazar. Teatrul Victoria Eugenia, este un important edificiu cultural, inaugurat în anul 1912, şi recent renovat. Se numără printre cele mai frumoase clădiri din oraş şi găzduieşte nu doar evenimente teatrale, dar şi concerte de muzică, competiţii de dans şi expoziţii de pictură şi cultură.

Pitoreasca Insulă Santa Clara este situată chiar în apele plajei La Concha, la mică distanţă de mal. Este o insulă mică, ocrotită de lege, care este uşor accesibilă cu bărcile dinspre port. Şi această insulă are plaje magnifice şi sălbatice, dar care nu sunt acesibile decât în perioada dintre flux şi reflux. Trebuie reţinut şi faptul că una dintre cele mai interesante manifestări tradiţionale din San Sebastian este Procesiunea Toboşarilor sau Tamborrada, o procesiune extrem de pitorească şi zgomotoasă care începe întotdeauna de pe plaja La Concha spre străzile care duc spre centrul oraşului.

Tamborada are loc anual în noapte de 19 spre 20 ianuarie. În restul anului, cea mai frumoasă plajă a Spaniei îi aşteaptă pe cei care s-au îndrăgostit iremediabil de ea.

 

 

sursa: descopera.ro

Toate drepturile rezervate Agenda de Iasi SRL @ 2015 | ANPC