Turist in Maramures: Sapanta, Memorialul Durerii si Manastirea Barsana

Featured Turist in Maramures: Sapanta, Memorialul Durerii si Manastirea Barsana

Dintr-un traseu turistic în Maramureş nu trebuie să lipsească Cimitirul Vesel de la Săpânţa - una dintre emblemele locului -, dar nici Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighetu Marmaţiei. Ziua e recomandat să o încheiaţi cu o vizită spirituală la Mănăstirea Bârsana.

Renumitul Cimitir Vesel este o importantă atracţie turistică a localității Săpânţa. Legenda spune că atitudinea veselă în fața morţii, specifică locului, este un obicei străvechi rămas de pe vremea dacilor, care credeau în viaţa veşnică, moartea fiind pentru ei doar trecerea spre o altă lume. Ei vedeau moartea ca pe o şansă de a-și întâlni zeul suprem - Zamolxis. Cimitirul a fost creat de artistul popular Stan Ioan Pătraş, sculptor, pictor şi poet. Din 1977, după moartea acestuia, opera a fost continuată de ucenicul său, Dumitru Pop Tincu, meşter popular pe care l-am vizitat şi noi.

El ne-a arătat cum sunt sculptate crucile şi pictate cu aşa-numitul "albastru de Săpânţa". Toate monumentele funerare au inscripţionate scurte poezii satirice, sincere, spontane, scrise la persoana I. "Memorialul Sighet - un drum nu numai spre trecut, ci şi spre viitor" Un alt loc ce îşi măreşte anual numărul de vizitatori este Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighetu Marmaţiei. Întregul aranjament al edificiului devenit muzeu a fost gândit şi iniţiat, din anul 1992, de Ana Blandiana, preşedinta Alianţei Civice la acea dată. Închisoarea a fost construită în 1897 de autorităţile austro-ungare, iar după 1918 a funcţionat ca închisoare de drept comun. Iar după 1945, pe aici se făcea repatrierea foştilor prizonieri şi a foştilor deportaţi din URSS. Din august 1948 a devenit loc de detenţie pentru un grup de studenţi, elevi şi ţărani maramureşeni, din care o parte trăiesc şi azi la Sighet. În zilele de 5-6 mai 1950 au fost aduşi la Penitenciarul Sighet peste 100 de demnitari din întreaga ţară (foşti miniştri, academicieni, economişti, militari, istorici, ziarişti, politicieni), unii dintre ei condamnaţi la pedepse grele, alţii nici măcar judecaţi. În octombrie-noiembrie 1950 au fost transportaţi la Sighet şi 45-50 de episcopi, preoţi greco-catolici şi romano-catolici. Penitenciarul era considerat "unitate de muncă specială", cunoscută sub numele de “Colonia Dunărea“, dar, în realitate, era un loc de exterminare pentru elita ţării. În acelaşi timp, avea un grad mare de siguranță, deci de unde nu se putea fugi, chiar dacă frontiera Uniunii Sovietice se afla la mai puţin de doi kilometri.

Se ştie că, aici, deţinuţii erau ţinuţi în condiţii insalubre, hrăniţi mizerabil, opriţi de a se întinde ziua pe paturile din celulele fără încălzire, iar umilinţa şi batjocura făceau parte din programul de exterminare. De la intrarea în fosta închisoare, rulează un material audio cu vocea Anei Blandiana, pe pereți aflându-se panouri cu citate care parcă te fac să simţi durerea victimelor închisorii. La parter poate fi vizitată camera unde a fost închis şi a decedat Iuliu Maniu. Turul complet al edificiului poate fi făcut în câteva ore, iar în magazinul amenajat la intrare se găsesc broşuri cu explicaţii pentru fiecare loc în parte. Chiar şi curtea exterioară este plină de durere. Statuile o dovedesc. Bârsana, icoana sufletului creştin Situată pe Valea Izei, în Maramureş, Mănăstirea Bârsana este considerată icoana sufletului creştin-ortodox maramureşean. Și nu este doar un loc sfânt, ci și de o frumuseţe cum rar îţi e dat să întâlneşti. Mănăstirea Bârsana a fost gândită ca un ansamblu monahal elaborat de arhitectul Dorel Cordos şi include biserica în stil maramureşean, altarul de vară, aghiasmatarul, stăreţia, casa maicilor, casa artistului, a duhovnicului, a meşterilor, muzeul, turnul cu clopotniţă, dar şi, la intrare, celebra poartă maramureşeană.

Locul te îmbie la rugăciune şi visare, dar, în același timp, este și un muzeu perfect în care, pentru câteva ore, poţi admira picturile bisericii, toate în stil maramureşean. Și nici priveliştea nu trebuie uitată. Pe tot parcursul anului, mai puţin iarna, curtea mănăstirii oferă un adevărat spectacol de culori, florile fiind cele care asigură un cadru de poveste. Campania de promovare a fost organizată în parteneriat cu Simplify Travel, Scorilo Turism şi Fundaţia "Liviu Marian Pop". "Un popor fără tradiţii este un popor fără viitor", Alberto Lleras Camargo.

 

 

sursa: ziarulring.ro

Certificat Web norton safe web valid rss rogers Revista Presei ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! ziare ziare.org